فضای سایبر هیچگاه فراقانونی نبوده است

خبرگزاری دانشجویان ایران - تهران

به اعتقاد یک وبلاگ‌نویس، حفظ حقوق متقابل کاربران و تولیدکنندگان محتوا مهمترین ضرورت اخلاقی وبلاگ نویسی است.

جواد صبوحی، نویسنده وبلاگ « پرانتز » در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: جلب اعتماد و فراهم ساختمان فضای گفتمان با درک حقوق متقابل دیگران، بارزترین مفهوم هم‌اندیشی در وبلاگ نویسی است که تحقق این امر در ساختار سایر نهادهای مدنی نیز تاثیر خواهد داشت.

وی افزود: اینترنت درهای گسترش آموزش و بهداشت الکترونیک که از متغیرهای مهم معادله توسعه هستند را باز می‌کند. به طوری که بخشی از معادله توسعه فرهنگی با معماری منطقی که خود وبلاگ‌نویسان مروج آن هستند، قابل حل است. لذا تولیدکنندگان محتوا با تنظیم الگویی که از توسعه در ذهن دارند، قطعا به تک روی در چنین فضایی فکر نمی‌کنند، بلکه اندیشه مخالف خود را می‌پذیرند و با متانت و صبر، گفتمان دوسویه‌ای را که خصیصه فضای وبلاگ نویسی هست را ترویج می‌کنند.

به گفته‌ وی، تعیین چارچوب اخلاقی در وبلاگ نویسی به تفاهمی بستگی دارد که در بین وبلاگ نویسان است و این مساله می‌تواند با گذشت زمان در میان آنها جا بیفتد.

این روزنامه نگار تاکید کرد: چشم‌انداز منطقی وبلاگ‌نویسی چیزی جز تغییر تدریجی بافت و محتوای وبلاگ‌ها نیست. وبلاگ‌ها همچون سایر تکنولوژی‌های نوین اطلاعاتی وارتباطی به واسطه‌ی برخورداری از ابزارهای روز، در حال تغییر و تحول هستند. نسل اول وبلاگ‌ها در گذار از یک پردازش مستمر، امروز چهره عوض کرده و تغییر هویت داده است. لذا این سیر تکامل، امکان بازبینی حرکت‌های گذشته و کاستن از درصد خطاها را فراهم کرده است.

وی در عین حال تصریح کرد: ما برای ایجاد یک فضای مطلوب برای وبلاگ‌ها، باید با تامین سیاست‌های کارآمد و غیر مستقیم مثل ارائه مشوق‌های متفاوت، انگیزه‌ی لازم را برای ادامه حرکت‌های مطلوب آنها فراهم کنیم. به این ترتیب توان‌بخشی و ارائه حرکت‌های اصلاحی برای کاستن از تاثیرات سوء زرد نویسی یک ضرورت است.


وی ادامه داد: بخش اعظم آسیب‌های وبلاگ نویسی به واسطه‌ی دیکته‌ها و سرمشق‌های ناصوابی است که وبلاگ نویسان همچنان آنها را تکرار می‌کنند. اما انتظار می‌رود از شدت این آسیب‌ها به تدریج با بلوغ مهارت‌ها کاسته شود.

صبوحی تاکید کرد: آزمون و خطا لازمه‌ توسعه و پیشرفت وبلاگ نویسی است. همچنین گنجاندن این مبحث به عنوان یکی از سرفصل‌های آموزشی در مراکز دانشگاهی نیز می‌تواند در ترسیم فضای مطلوب وبلاگ ویسی موثر باشد.

صبوحی گفت: فضای سایبر و وبلاگ‌ها هیچگاه عرصه‌ی فراقانونی نبوده است، بلکه قوانین ملی که در مورد اینرتنت کاربرد داشته، درباره‌ی وبلاگ‌ها نیز قابل اجراست. اما مشکل اصلی، تفاوت و تنوع این قوانین ملی است که باعث ناتوانی در انطباق آنها با وبلاگ‌ها شده است.

وی افزود: اگر به دنبال ایجاد همبستگی این قوانین با وبلاگ‌ها نباشیم، با دو ریسک اصلی مشکلات حقوقی و دخالت‌های پیاپی دولت، فراتر از وظایف آن مواجه می‌شویم.

صبوحی گفت: در امان بودن از آسیب‌ها باید با ملاحظه ویژگی‌ها، درجات مختلف و کارکردهای تخصصی هر یک از سایت‌ها باشد. بنابراین گنجاندن وبلاگ‌ها در چارچوب‌های تنگ و افراطی قوانین، امکان پویایی، تحرک و حرکت رو به رشد از آنها را سلب می‌کند.

به گفته‌ی وی، تحقق جامعه اطلاعاتی به ایجاد اعتماد بین شهروندان سایبر، واسطه‌های فنی و سیاست‌گذاران فضای وب بستگی دارد. لذا نباید به بهانه‌ی مختل شدن آزادی، قوانین دست و پا گیر و عجولانه‌ای را برای وبلاگ‌ها فراهم کنیم.